Du er ikke dum, du lærer bare anderledes

0
Du er ikke dum, du lærer bare anderledes

Jeg kogte aldrig andet end instant nudler, før jeg var omkring 30 år gammel. Jeg prøvede i en yngre alder, men det lykkedes mig at blande madolie og citronsaft. Spørg mig ikke hvordan. Det eneste, jeg husker, var den forvirring, jeg fik, da ‘olien’ blev klistret.

Senere i livet gav jeg madlavningen endnu en chance og valgte stegte ris denne gang. Igen lykkedes det mig at skrue op for det ved at få alt til at hænge fast i gryden. En non-stick pande.

Siden da gav jeg køkkenet en bred køje, og troede, at madlavning kun var forbeholdt de få udvalgte, som var blevet velsignet med den magiske viden om krydderi og ild. De mennesker, der ubesværet kunne forvandle en plade kyllingekød til cordon bleu.

Så skete pandemien.

COVID, en velsignelse i forklædning

Jeg gik næsten ned i det bagende kaninhul – ligesom alle andre så ud til under karantæne – men så stødte jeg på at lave mad igen. Jeg regnede med, at jeg ville få flere kilometer ud af daglige retter end desserter, så det var tilbage til komfuret. Men da jeg kendte mine evner, begrænsede jeg mig til kun at koge æg.

Det var egentlig bare et eksperiment.

Men ved du hvad? Min røræg blev okay. Så jeg prøvede den solrige side opad. Derefter omeletten. Så den franske omelet. Kinesisk dampet æg.

Efterhånden som min selvtillid voksede, begyndte jeg at tilføje andre ingredienser, som forårsløg, tomater og ost.

Jeg gik ud og købte en støbejernspande. Derefter rustfrit stål. Jeg finpudsede stadig mine færdigheder med det ydmyge æg, indtil jeg vænnede mig til panderne.

Snart kunne jeg vurdere, hvor varm panden var, og jeg blev god til at forhindre, at maden satte sig fast, så jeg dimitterede til kød og grøntsager. Jeg begyndte endda at blende min egen belacan-mix.

I dag kan jeg stadig ikke lave mad så godt, men jeg kan trygt brødføde mig selv med spisekammerhæfterne.

Hvorfor fortæller jeg dig denne lange historie? For jeg har lært, at det ikke er faget, der udfordrer dig nogle gange. Det er den måde, du lærer på. Og uanset hvad du forfølger, uanset om du har talent for det eller ej, bliver du nødt til at finde en vej, der synger for dig.

Så vær ikke så hurtig til at dømme dig selv eller et bestemt kald.

Æg lærte mig alt, hvad jeg ved om madlavning

Når man tænker på det, kan æg virkelig lære dig meget om madlavning. De lærer dig om varmestyring, hvordan du bruger et låg til at dampe, hvordan du øser og vender, hvordan forskellige pandematerialer håndterer varmen forskelligt, og hvordan du salter din mad.

På samme måde, hvad jeg ved om at skrive, har jeg lært gennem den uformelle handling at blogge. Selvfølgelig er der mit daglige arbejde, som også involverer skrivning, men jeg betragter det kun som rigtig skrivning, hvis det er noget, jeg skaber uden at have modtaget en brief.

Jeg har valgt at praktisere min kunst gennem blogging, fordi det er det medie, der bedst slipper min sande stemme løs. Og det vil være, hvor jeg vil fortsætte med at finpudse mit håndværk, så længe jeg skriver.

Du skal finde din egen vej

Jeg vil give dig endnu et eksempel på, at jeg har fundet min læringsvej.

Udover at lave mad har svømning også været en færdighed, der var undsluppet mig i det meste af mit liv. Jeg lærte kun at svømme ordentligt igen under pandemien.

Som barn rådede mine forældre mig altid til at lære brystsvømning, som jeg bare ikke kunne få. Og mine velmenende venner havde altid en øvelse af en slags, hver gang de lærte, at jeg ikke kunne svømme – hold på kanten af ​​bassinet og øv dig i at sparke, eller lær at flyde på ryggen.

Men ved du, hvordan jeg endelig fik evnen til at holde fast? Ved at fokusere på mit åndedræt. Så jeg guppede bare hen over vandet og drejede så hovedet for at trække vejret, som om jeg svømmede freestyle.

Det viser sig, at freestyle føles så meget mere naturligt for mig, og det tog mig kun et par dage at lære. Det er efter en livslang kamp med brystsvømningen.

Vil du have flere eksempler?

Sprog: Da jeg lærte at læse kinesisk, lavede jeg bogstavelige forbindelser til tegnene for lettere at huske. For eksempel betyder 刚 ‘bare’. For mig ligner karakteren et bræt og en kniv. Så jeg forestiller mig, at kniven lige har ridset ‘X’et’ på tavlen, og det er sådan jeg husker ordet (det giver nok mere mening for mig end for dig, lol).

Rutevejledning: Fortæl mig, at jeg skal dreje til venstre ved tankstationen og derefter tage til højre ved søen, så skal jeg nok køre hele vejen fra Malaysia til Singapore og stadig ikke finde min destination. Jeg indså ret tidligt, at den eneste måde, jeg husker retninger på, er ved at rejse dertil flere gange. Waze har gjort op med dette, men dengang, hvis jeg havde brug for at være et nyt sted, plejede jeg at køre frem og tilbage bare for at få min vejledning ned pat.

Tegning: Jeg kan ikke tegne efter nødder, men jeg kan tegne figurer. Og at være god til 3D-former giver mig mulighed for at samle en hunds krop, en bil eller en arm. Så selvom jeg stadig ikke kan tegne en hjelm ud fra fantasien, hjælper det meget i den forbindelse at vide, hvordan man tegner en kugle.

Vær altid opmærksom på dig selv

Jeg gætter på, at det vigtigere spørgsmål her er altid at spørge dig selv: “Hvorfor vil jeg lære dette?”

Fordi svaret vil være særligt nyttigt, når du ser på Instagram i stedet for at lære det nye sprog eller male en figur i stedet for at skrive.

Hvis du også skulle vælge den ene aktivitet frem for den anden, så spørg dig selv, om det, du synes, du ‘bør’ gøre, bare er en valgfri ‘nice-to-have’. Måske er det dine andre valgte aktiviteter – som det førnævnte figurmaleri – der er dit sande kald i stedet for.

Og at vide, at forskellen er en værdifuld lektie i sig selv.


Jeg skal være ærlig her: Jeg vil have din e-mailadresse. Dette er for at jeg kan blive ved med at sende dig mere (eksklusivt) indhold, hvis denne side nogensinde går ned. Derudover får du også en gratis guide til, hvordan du får din blog til at vokse.

lignende indlæg

Leave a Reply